Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
DT

Dimitar Toškov

28. 4. 2008 19:00
Inspirace v zahraničí

Romům z polského městečka Prudnik v jižním Slezsku zní vyprávění o českém sociálním systému jako pohádka. Svobodná matka Fatima Gilová je už několik let bez práce, na žádné státní sociální dávky přesto nemá nárok, jen na úlevu z činže. Město po ní žádá místo 200 zlotých (asi 1500 Kč) za byt jen 70 zlotých. Nad vodou Fatimu drží podomní obchod, prodej krajkových ubrusů i svatých obrázků. „Úlevy na nájemném považujeme za dostačující sociální pomoc ze strany státu a samosprávy,“ říká starosta Prudniku Zenon Kowalczyk.R^

Učitel Wolfgang B. z malého městečka v Sársku si přivydělává jako příležitostný muzikant. Utržené peníze schovává v pokladničce na půdě. Škole, na níž učí, hrozí zánik. „Když přijdu o práci, úřad práce mi prověří bankovní účet a hned mi rozpočte, jak dlouho z něj moje rodina může žít. Až je utratím, teprve získám podporu,“ vysvětluje Wolfgang B., proč schovává peníze v domě.

0 0
možnosti
T

tromi

28. 4. 2008 19:22
Re: Inspirace v zahraničí

to je taky hovadina, proč mám být bit na tom, že jsem si spořil a ten vedle dostane dávky hned, protože dokud dělal vše prochlastal a nenaspořil nic

0 0
možnosti
DT

Dimitar Toškov

28. 4. 2008 18:54
Nebuďte naivní

Nezaměstnaný nerovná se vždy nepracující. Spousta těch "občanů" vesele pracuje načerno a další peníze od hloupého státu jsou pro ně vítaným přilepšením.

*...obyvatelé bytovek se vůbec nesnaží zakrýt, že pracovat se nevyplácí. K sociálním dávkám navíc každý měsíc přisypou i něco z nelegální příležitostné práce. „Dělám omítky, zedničinu. Co lidi potřebují, třeba i za třicet korun na hodinu,“ přiznává čtyřiadvacetiletý Zdeněk Ferenc, který je oficiálně nezaměstnaný od roku 1998 a s družkou nyní vychovává dvouletou Sandru. Jeho bratr vozí z Německa ojeté automobily i starší televizory. Několik havarovaných vozů bez státních poznávacích značek parkuje i v trávě před bytovkami. Na rozvrzaných židlích posedává Ferencova matka. „Práci nemám devět let, požádám si o invalidní důchod,“ plánuje sedmačtyřicetiletá Drahoslava Ferencová.*:-©

0 0
možnosti
P

Předposlaný

28. 4. 2008 18:35
Je to tak

Tady musi kazdy inteligentni clovek souhlasit.

0 0
možnosti
K

kion1

28. 4. 2008 18:08
Volič Národní strany

R^[>-]!

0 0
možnosti
MP

Trifid1

28. 4. 2008 17:38
Čí je ta drzost

Je-li drzostí postavit se proti svým nárokům,pak nechápu kde bere pisatel nadhled se kterým se pustil do psaní tohoto článku.Mezi nezaměstnané se padá rychle a bohužel i tito lidé musí platit nájemné za byt ve kterém bydlí.Nebo jim litvínovský úřed vezme nájem placený formou stravenek? A poplatek za autobus např.do Mostu za hledáním místa jim též vezmou ve stravenkách? Pokud ano,je vše v pořádku.Má zkušenost bohužel ukazuje na něco jiného.Nezaměstnané nelze házet do jednoho pytle.Jsou mezi nimi i tací kteří si práci aktivně hledají a nemyslím si že je jich zrovna málo.A nezaměstnanému nepřísluší povinnost dokazovat jak s těmito dávkami nakládá.Myslím že zřejmé by to mělo být úředníkům.

0 0
možnosti
VH

Stará kára

28. 4. 2008 17:48
Re: Čí je ta drzost

Ona ta televize neřekla, kdo dostal pokázky. Já jsem mezi řádky vyrozuměl, že dlouhodobě nezaměstnaní. 

Kolik lidí žije za sociálních dávek v jedné rodině?, tedy na kolik mají nárok a z toho kolik je 30 %, které jsou vypláceny v hotovosti. To na nájem nestačí?  Nežvanit, počítat.

Jinak je ovšem řešení zatím nedotaženo, je potřeba (zřejmě zákonem) zajistit: příspěvek na bydlení přímo domácímu; z příspěvků na děti nejprve zaplatit oběd v družině. 

Já opravdu nevidím jediný důvod, proč mají jít moje daně na něčí chlast a cigára.

0 0
možnosti
M

motylek_02

28. 4. 2008 16:54
je v poradku

ze se davaji poukazky. Jen ten clanek se mi nelibi, jak je napsany. Chybi mi v nem nadhled a odstup. Jarka

0 0
možnosti
RP

radim36

28. 4. 2008 16:52
Není všechno jen černé nebo jen bílé.

Asi bych nadšeně  tento článek přivítal, kdybych před nějakou dobou a s vysokoškolským diplomem z technického oboru 3 roky neposílal životopisy různým personalistům a prakticky marně. Bohužel jsem vystudoval trochu jiný technický obor než většina sháněla a 18 leté personalistky už bohužel člověka staršího než 40 let považují za staříka neschopného jakéhokoliv přeškolení a změny. To vyplácení poukázkami dozajista vadi gamblerům a ochlastům. Problém je ale v tom, že většina nezaměstnaných , ale i lidí pracujících za minimální mzdu většinu svého příjmu dává na bydlení a teprv to, co zbude, jde na jídlo.  Pokud tedy 2 /3 podpory tito lidé dostanou v poukázkách, kterými nemohou zaplatit za nájem a energie, taková podpora přímo ohrožuje jejich bydlení a jen podporuje kšeftování s těmito poukázkami. Není všechno jen černé nebo jen bílé.

0 0
možnosti
JM

Josef Myslín

28. 4. 2008 17:02
Re: Není všechno jen černé nebo jen bílé.

Před nějakou dobou jsem psal o tzv. sociálním skóre, které dokáže rozlišit netáhla od lidí v nouzi. To za prvé.

Za druhé - po omezenou dobu ano, ale poté (délka doby by měla být závislá na zásluhách, ale ne navždy) už prostě člověk nemůže mít nárok na to, aby mu bylo státem zajištěno, co chce...

A za třetí - kšeftování se dá téměř vymýtit tím, že se nakupovat půjde s poukázkou na jméno.

0 0
možnosti
VD

Galilea

28. 4. 2008 16:48
Chucpe?

Co je to chucpe? 8-o

0 0
možnosti
DT

Dimitar Toškov

28. 4. 2008 18:49
Re: Chucpe?

V době internetu směšná otázka...

http://slovnik-cizich-slov.abz.cz/web.php/slovo/chucpe

0 0
možnosti
G

gumidos

28. 4. 2008 16:30
Pro autora

tedy pro milého a mladého muže mám poznámku. Protože dávky sociální podpory - zajímá mě, jak moc se autor vyzná v druzích dávek, je částka vyplácená z daňových odvodů, mám pocit, že  když odvádím daň v penězích, mám právo na dávku také v penězích. A vděčný musím být za dar a nikoliv za dávku, na kterou platím daně. A protože daně také neplatím stravenkami nechci ani dávky ve stravenkách . Chápu, že pokud někdo dávku používá na automaty a alkohol, ten asi hmotnou nouzí trpí jaksi méně, takže schvaluji selektivní přidělování peněz. A základní životní potřeby milý mladý muží nejsou potraviny a ošacení, ale také vodné, stočné, elektřina, teplo, psací potřeby dětem apod., což  za stravenky jaksi koupit nejde. A pokud si ve formě daní odvádím i na případnou dávku, a to já dělám, nevidím důvod proč by nějaký úředník měl rozhodovat, že potřebuji více ošacení za stravenky než tepla za korunky. Takže celý ten příspěvek milého mladého muže je pouze snůška kravin poměrně málo uvažujícího člověka.

0 0
možnosti
JM

Josef Myslín

28. 4. 2008 16:34
Re: Pro autora

Daně platíte na chod státu jako takový, ne na to, aby se rozhazovaly peníze na soukromou spotřebu pro ty, kdo nepracují. Proč by ten úředník měl rozhodovat? Protože právě na to si jej platíme, aby co nejméně peněz skončilo v kapsách těch, kteří si peníze nezaslouží. Vše je placeno z daní. A já budu raději, když bude stát nová cesta než když nepracující dostane peníze za nic.

0 0
možnosti
H

hella.k

28. 4. 2008 16:29
Hele mladý konzervativče-

trotlíku, píšeš, že ty se řadíš mezi ty, který jsou pro společnost přínosem svou prací. Dovol abych silně pochybovala. Jsi  s prací asi na stejné úrovni jako ten lampasák Topolánek, či tlučhuba Nečas, Julínek a ležící, sedícíCikrt. Pochybuji především o tom, že někdo s takovým ptačím mozkem tvého, by mohl být pro společnost užitečný v jakémkoli pracovním oboru. ;-D;-D;-D;-D;-D

0 0
možnosti
G

gumidos

28. 4. 2008 16:34
Re: Hele mladý konzervativče-

Onen mladý konzervativec nyní "končí školu" - tedy jeho hodnota a přínos pro společnost jsou v tuto chvíli více než problematické. Ovšem věřme tomu, že většina mladých nadějných konzervatistů poměrně rychle vystřízliví a ke svým v mládí pronešeným hovadinách se v pozdějším věku opravdu nehlásí.

0 0
možnosti
  • Počet článků 88
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3276x
Informatik, pravicově orientovaný člověk...