Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

O školném a potřebě reformy vzdělávacího systému

Již mnohokrát jsem při různých příležitostech, na různých místech, v různé společnosti sdělil svou myšlenku, že mi není cizí stav, kdy se student nějakým způsobem podílí na financování svého studia. Možná bych tedy nyní měl jásat nad tím, že se o zavedení školného (zápisného, studovného, či jak se to nazve) velmi vážně uvažuje. Ne, jásat nebudu, ba co více, jsem znepokojen nad způsobem uvažování politických elit. Pokud si totiž někdo myslí, že budeme konkurovat cenou výrobní pracovní síly, pak je naivní nebo disponuje nižším inteligenčním kvocientem. Pro Českou republiku je jediná alternativa blahobytu - znalostní společnost, založená na vzdělání. A to, jakým způsobem se současní politici na školství dívají, je přímým ohrožením budoucího vývoje vzdělanosti v této zemi. Stát chce, aby se na vzdělávání nemusel podílet, na druhou stranu se nezdráhá vzdělané lidi odírat v podobě vysokých daní a odvodů. Ne, přátelé, tudy cesta nevede...

Se školným (budu takto poplatek za studium nazývat, bez ohledu na to, jak je nazván v jednotlivých materiálech) souhlasím, budou-li splněny dvě základní podmínky. Tou první je, že se nezvýší sociální selektivita vysokoškolského vzdělání. Nevím, zda je tento fakt všeobecně znám, nicméně přes přes proklamace bezplatnosti je vysokoškolský vzdělávací systém jedním z nejvíce selektivních v rámci OECD (hodlám nás srovnávat pouze s vyspělými zeměmi). Co to v praxi znamená? Je to prosté. Zatímco uchazeči o studium z movitějších rodin nemají problém studium nejen zahájit, ale také dokončit, zájemci o studium z rodin, které jsou na tom sociálně hůře, musí až příliš často volit jinou životní cestu, cestu založenou na nižším vzdělání a tedy na nuceném setrvání v nižší sociální skupině. Jistě, je nutné počítat i s dalšími faktory jakými jsou například genetické predispozice, případně nižší motivace způsobená stylem výchovy, přesto je však fakt, že z chudších rodin studuje pouze 6-8 procent dětí (studuje, nikoliv dostuduje) alarmující. Je tedy třeba hledat takový systém financování (a školné je jen jeden z aspektů systému), který sníží sociální selektivitu. Jako možný se jeví především systém státem garantovaných studentských úvěrů doplněný o systém stipendií. A právě školné by mohlo do takového systému přinést tolik potřebné finance. Pochopitelně nejen školné, ale také například příspěvky soukromých subjektů (stáže, podporovaní studenti, ...).

Druhou podmínkou, kterou pro případné zavedené školného požaduji, je zvýšení kvality (v některých aspektech) oproti současnému stavu. To ovšem není cílem současných úvah. Státní aparát se snaží najít způsob, jak ušetřit. Jinými slovy, stát má v úmyslu omezit finance poskytované vzdělávacím institucím a školné má být pouze a jen vyrovnáním objemu prostředků na současnou výši. To je hanebný a naprosto nepřijatelný pokus státu vymanit se ze svého závazku vůči občanům. Ne, prostředky, které stát vynakládá na vzdělání, vědu a výzkum, se musí ne snížit, ale naopak zvýšit. Že je krize? Právě proto. Jestli něco může v krizi pomoci, tak rozhodně ne podpora montážních fabrik, ale investice do moderních technologií, do vzdělanosti a do podpory inovací. Paklíže řekneme školnému ano, pak toto školné musí přinést zvýšenou kvalitu studia pro studenty. Jinými slovy, přál bych si, aby peníze, které studenti v podobě školného do systému vloží, byly určeny pro podporu studentů. Možností, jak peníze využít, je mnoho... Můžeme začít klasickým stipendijním fondem, můžeme pokračovat vytvořením interní grantové agentury pro studentské projekty a můžeme skončit financováním studentských výjezdů třeba na konference. Jistě vás napadnou další a další možnosti.

Naskýtá se otázka, kdo by měl rozhodovat, jaké konkrétní způsoby podpory studentů budou využity. No přeci samotná univerzita, případně fakulta. Není nejmenšího důvodu, aby to byl kdokoliv jiný. Přeci univerzita sama by měla lépe než ministerský úředník či poslanec vědět, jakou podporu její studenti nejvíce potřebují - poslanci a úředníci by měli pouze zákonem vymezit nutnost využití prostředků pro studenty. Nehledě na to, že vnitřní předpisy veřejných vysokých škol schvalují na návrh rektorů či děkanů akademické senáty, ve kterých studenti mají své zastoupení. Tímto krokem by mimo jiné stoupla prestiž senátů, potažmo jejich členů z řad studentů. Navíc by se systém podpory studentů stal jedním z prvků "konkurenčního boje" mezi vysokými školami. I dnes má uchazeč o studium svá kritéria, podle kterých se rozhoduje, kterou školu si vybere. Primárními kritérii jsou jistě studovaný obor, případně lokalita. Nicméně způsob, jakým škola podporuje studenty, by se také mohl stát kritériem, které bude při výběru školy rozhodovat.

Na závěr si neodpustím kritiku. Při diskusích o vzdělávacím systému často zaměňujeme prostředky a cíle. Pro mnohé je školné či zabránění školnému cíl, pro který jsou ochotni udělat cokoliv. Ale ono to přeci cílem není. Cílem je kvalitní, dostupné, konkurenceschopné vzdělání a vzdělávací systém, který takové vzdělání nabídne. Školné je jen jedním z dostupných prostředků, jakým se k cíli dobrat. Buďme si toho vědomi a své síly věnujme práci směřující k dosažení cíle.

Autor: Josef Myslín | úterý 19.5.2009 11:00 | karma článku: 15,35 | přečteno: 1569x
  • Další články autora

Josef Myslín

Alexandrovci byli skvělí. A ty, pražská kavárno, mi můžeš (víš co)...

Jsme oba poměrně pracovně vytížení. Koncert Akademického sboru písní a tanců Ruské armády A. V. Alexandrova, známého spíše pod názvem Alexandrovci, jsme si ovšem ujít nenechali. A rozhodně nelitujeme. A pražská kavárna nám může...

19.10.2015 v 9:06 | Karma: 39,71 | Přečteno: 2222x | Diskuse| Ostatní

Josef Myslín

Mirko Němcová, jděte už konečně k čertu!

Vysoce nevážená paní Němcová, dlouho jsem váhal, neboť času rozhodně nemám nazbyt, notabene pak k tomu, abych se věnoval někomu, jehož politická kariéra je fakticky u konce a kdo jen zoufale kope kolem sebe v zoufalé snaze vrátit se na výsluní. Nicméně vaše poslední výroky týkající se prezidenta republiky a jeho plánované cesty do Moskvy jaksi způsobilo, že pohár mé trpělivosti přetekl. A já si našel čas potřebný k napsání tohoto otevřeného dopisu.

18.3.2015 v 8:00 | Karma: 48,64 | Přečteno: 39849x | Diskuse| Ostatní

Josef Myslín

O 17. listopadu, pravdě, lásce, svobodě, demokracii a pokrytectví

Pětadvacet let. Čtvrt století. Děti, které se narodily v ten památný den, jsou již dospělé, mají dostudováno, mnozí mají slibně nastartovanou kariéru, jiní třeba neuspěli a jejich život je spíše o paběrkování. Takhle to holt v kapitalismu chodí. Někteří mají krásné rodiny, jiní jsou potřetí rozvedení. I takový je život a na tohle aktuální společenské zřízení moc vliv nemá. Dnes tedy máme státní svátek, všude jsou vyvěšeny naše krásné státní vlajky a mnozí oslavují. Já oslavovat nehodlám. Není co. A než někdo spustí litanie o tom, že jsem komunista, bolševik a obdivovatel Klémy Gottwalda, tak rovnou říkám, že děkuji soukolí dějin, že ukončilo tehdejší režim. A kdybych byl věřící, budu za tohle denně děkovat Bohu. Ale odmítám pokrytecky opomíjet, jak dnes, pětadvacet let po změně režimu, neustále klademe vinu za vše špatné těm minulým a jak se tu plíživě, tu otevřeně vracíme k praktikám, u kterých jsem si bláhově myslel, že spadly do propadliště dějin společně s minulým režimem.

17.11.2014 v 9:00 | Karma: 35,95 | Přečteno: 1922x | Diskuse| Politika

Josef Myslín

Pane prezidente, děkuji Vám...

Vážený pane prezidente Klausi, zbývají poslední hodiny, kdy Vám přináleží toto oslovení. Zítra poprvé po více než dvou desítkách let nebude před vaším jménem oslovení značící vysokou ústavní funkci, ale budeme Vás oslovovat pouze občanským jménem, případně Vaším akademickým titulem profesor, byť jsem přesvědčen, že Vám více bude vyhovovat forma první. Osobně se Vám přiznávám, že mne Váš odchod z politiky mrzí, byť je odchodem řádným, očekávaným a neodvratným. Byť pochopitelně netuším, zda se případně do politiky hodláte vrátit, a to v jakékoliv pozici či funkci, dovoluji si Vám poděkovat za těch více než dvacet let práce pro Českou republiku a její občany.

7.3.2013 v 22:20 | Karma: 33,40 | Přečteno: 2049x | Diskuse| Politika

Josef Myslín

Malé silvestrovské zamyšlení...

Rok se s rokem sešel a je tu opět poslední den v roce. Končí rok 2012 a na jeho místo se pomalu, ale neúprosně dere rok 2013. Na rok 2012 budeme mít různé vzpomínky. Někdo dobré, někdo špatné. Někomu se povedl životní úspěch, někdo byl povýšen, někdo se oženil, někdo se stal otcem či matkou, někdo poznal skvělé přátele. Naopak jiní byli propuštěni, jiní přišli o své nejbližší, jiní poznali, že přátelé jsou přáteli jen v dobré, nikoliv však ve zlém. Takový už je život. Minulost nezměníme, z minulosti se můžeme jen poučit. Žádný rok totiž nemůže být tak dobrý, aby ten další nemohl být lepší. A žádný rok nemůže být tak špatný, aby ten další nemohl být ještě horší. Tak jaký ten nový rok vlastně bude?

31.12.2012 v 12:55 | Karma: 10,96 | Přečteno: 772x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Trumpova bulvární odysea. Jeho věrní z něj dělali nadsamce, soupeře likvidovali

25. dubna 2024  14:10

Premium Aktuální soud s Donaldem Trumpem, ve kterém se propírají i jeho opakované zálety, je unikátní...

Langšádlová končí jako ministryně pro vědu a výzkum. Nahradit ji může Havel

25. dubna 2024  8:08,  aktualizováno  13:55

Helena Langšádlová z TOP 09 končí ve vládě Petra Fialy jako ministryně pro vědu a výzkum. Jméno...

Muž se nadýchal chemikálie, která unikla z tlakové lahve. Patrně jde o chlor

25. dubna 2024  13:45

Kvůli úniku neznámého štiplavého plynu zasahovali hasiči ve středu a ve čtvrtek v Gorkého ulici v...

Zastal se urážené kamarádky, schytal kopanec do hlavy. Policie hledá útočníka

25. dubna 2024  13:42

Pražští policisté pátrají po agresorovi, který v březnu v Karlíně napadl jiného muže. Incident se...

  • Počet článků 88
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3276x
Informatik, pravicově orientovaný člověk...