Josef Myslín

Pane Bartoško, už ani korunu z našich daní...

31. 07. 2007 12:07:36
Kdo sleduje veřejné dění, jistě si stačil všimnout mediální války mezi ministrem kultury Jehličkou a takzvanými umělci. Oč jde? O peníze, o co jiného může jít, když se někdo hádá. Zkrátka a dobře, veřejné finance jsou ve špatném stavu a tak vláda dělá to, co dělat musí, šetří a škrtá. A pokud je vláda slušná, tak musí šetřit všude. V tomto ohledu vláda slušnost předvedla, mimo jiné snížila rozpočet ministerstva kultury a pro pana Jehličku z toho vyplynul nesnadný úkol - rozhodnout, kde bude škrtat. A on se rozhodl, že do toho šlápne... šlápnul... některým lidem na kuří oko. A mezi těmi lidmi na prvním místě panu Bartoškovi, toho času prezidentu Mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech. A tak se tento pán rozhodl vyhlásit ministru Jehličkovi válku...

Panu Bartoškovi se totiž velmi nelíbí, že by měl přijít o třicetimilionovou dotaci, kterou ministerstvo každoročně posílá na potřeby festivalu. Ovšem já se ptám, zda by MFF ve Varech vůbec měl dostávat jakoukoliv dotaci (i kdyby peněz bylo dostatek, jakože tohle nehrozí ani omylem). Opravdu mají veřejné peníze sloužit k tomu, aby rádobycelebrity mohly bydlet v luxusním grandhotelu Pupp, pojídat humry v majonéze a popíjet pravé šampaňské, to vše na VIP večírcích, kam nezvaným vstup jest zapovězen? Abyste pochopili - nemám nic proti bydlení v Puppu, nemám nic proti humrům v majonéze, nemám nic proti pravému šampaňskému a dokonce nemám nic ani proti VIP večírkům. Jen je jaksi nehodlám platit, a to ani přímo, ze své kapsy, ani nepřímo, prostřednictvím dotací z peněz daňových poplatníků. Pokud si tedy kdokoliv dokáže vydělat na tyto požitky a touží po nich, nechť si je dopřeje.

Docela mě baví páně Bartoškova slova o tom, že když dát nechtějí, ať nedají, ať si to klidně utopí v malých akcích, o kterých nikdo neví. Pane Bartoško, právě k tomu mají sloužit státní dotace, k tomu, aby se podpořily menší akce, které nemají na monstrózní reklamu za statisíce a které nemají hojnou účast celebrit, které jsou cosi jako magnet na peníze. Asi si, pane Bartoško, neumíte představit, že i tyto akce jsou potřebné, že i tyto akce mohou někoho pobavit, někomu udělat radost, někoho kulturně obohatit. A že tyto akce na rozdíl od vašeho monstrpodniku často nejsou koncipovány jako podnikání za účelem zisku, tudíž jiná možnost, jak je uspořádat, je poskytnout dotaci. Samozřejmě, přeji vám zisk a přeji si, abyste ze svého zisku platil co nejnižší daně a abyste při podnikání nenarážel na byrokratické překážky. Ale chcete-li podnikat, naučte se podnikat za své (s možností vysokého zisku i rizikem totálního bankrotu), protože my daňoví poplatníci nemáme důvod někomu podnikání dotovat. Dotovat by se měly nepodnikatelské aktivity, zejména ty, které přinášejí dlouhodobější výsledky a přínosy...

Uvedu jednoduchý příklad. Kdyby fotbalový oddíl, ve kterém jsem léta hrával, dostal dotaci ve výši jedné desetiny roční dotace MFF (a nikoliv ročně, ale jednorázově), mohli bychom konečně dobudovat a opravit náš zanedbaný sportovní areál tak, aby poskytoval důstojné sportovní vyžití pro desítky a stovky dětí a mládežníků a desítky dospělých. Klubů jako je ten náš jsou po republice stovky, ne-li tisíce. Za oněch třicet "mega" by mohl stát každý rok podpořit deset z nich výše uvedenou částkou. Stejně tak existují mnohé další zájmové kroužky, kluby a spolky s jistě bohulibějším účelem než filmový festival. Jistě, taková dotace by nebyla vidět jako Bartoškův festival a různí lidé by se nemohli mediálně prezentovat, ale fakt, že areál by zajistil sportovní vyžití, tudíž prevenci sociálněpatologických jevů a dlouhodobou práci s mládeží s výchovným efektem, je pro mě mnohem důležitějším argumentem pro poskytnutí dotace z VEŘEJNÝCH zdrojů. Na konci odstavce si neodpustím jízlivou poznámku. Poměrně často v televizi vídáme zprávy o tom, jak lidé s různým zdravotním omezením prosí o peníza na potřebnou operaci či kompenzační pomůcky, nehrazené ze zdravotního pojištění. A stát jim s naprostým klidem říká - ne, nejsou peníze. Není v takovém případě chucpe podporovat jakékoliv soukromé podnikání z veřejných zdrojů?

Takže, pane Bartoško, zbraně zpátky do pouzdra, ukončit válku s ministrem a jděte shánět peníze pro filmový festival, budete je potřebovat. Kdo ví, třeba se najdou další sponzoři, případně oslovte ty, kteří festival navštěvují... A smiřte se s tím, že doba, kdy jste považoval dotaci za nárok, je prostě pryč.

Autor: Josef Myslín | karma: 47.33 | přečteno: 16148 ×
Poslední články autora