Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Plošné sociální poukázky? Nepřijatelné!

Mnohá města již k této praxi přistoupila, mnohá další se k tomuto kroku teprve chystají. Nyní se dokonce připravuje novela zákona, která z této dosud obecní praxe má udělat praxi celorepublikovou, posvěcenou zákonem. Hovořím o plošném vyplácení části sociálních dávek ve formě poukázek. Něco takového pro mě není přijatelné. Ne, nevadí mi poukázky jako takové, vadí mi, že tento systém nerozlišuje mezi žadateli o sociální pomoc. Oni skutečně nejsou stejní. Jsou mezi nimi zoufalí lidé, kteří po mnoha desetiletích tvrdé dřiny ztratili svou práci. A jsou mezi nimi naprosto spokojená netáhla, pro která slovo "práce" je slovem doslova vulgárním. A jen ignorant může souhlasit s tím, že k oběma žadatelům bude stát, respektive státní úřad, přistupovat naprosto totožně. Ne, tohle není přijatelné. Musíme hledat lepší způsob. Takový, který dokáže rozumným způsobem rozlišit a který potrestá notorické zneužívače dávek, aniž by snižoval důstojnost těch, kteří se skutečně octli v nouzi.

Pokud jde o praxi měst, tam ji plně chápu. Starostové jsou lidem poměrně blízko a dobře vidí, že velká část peněz, které jsou určeny na tzv. pomoc potřebným, končí jako prolitá hrdlem, prokouřená či prohraná v automatech, a vůbec neslouží původnímu účelu, tedy jako prostředek k zajištění základních životních potřeb. Tito starostové jsou však poměrně bezmocní - nárok na dávky je dán zákonem a město slouží de facto jako průtokový ohřívač. Jediné, co může město udělat, je vydat část dávek ve formě poukázek. Bohužel, jen těžko po městech můžeme chtít, aby detailně šetřily, jakýže ten či onen žadatel je. Na to města nemají ani finanční, ani personální zázemí. A i kdyby město nakrásně chtělo a tzv. sociální šetření se provedlo, není přijatelné, aby způsob vyplácení dávek byl v rukou nevoleného státního zaměstnance. Nelze nazvat jinak než zvůlí situaci, kdy člověk je ponížen jen na základě špatné nálady úředníka. Bohužel, řešení problému není v kompetenci města, ta se jen zoufale snaží (a budiž jim za to čest, ne kritika úřadu ombudsmana, byť ten má v základním argumentu kritiky pravdu). Řešení je v kompetenci Ministerstva práce a sociálních věcí, potažmo Poslanecké sněmovny. 

A ve druhém jmenovaném orgánu je nyní návrh novely, který by měl problematiku řešit. A jak je v zemích českých zvykem, řeší ji špatně. Místo hledání rozumného systému, který by rozlišoval žadatele, chce nový zákon systematizovat současnou praxi měst, tedy plošné vyplácení sociálních poukázek. Nutno MPSV uznat, že s tímto nemá mnoho společného, neboť návrh je výsledkem poslaneckého vměšování se do zákonodárného procesu. Ministerstvo nyní chce vydat alespoň metodický pokyn, který by měl říkat, jak mají úřady postupovat při určování toho, jak velkou část ten či onen žadatel bude dostávat v poukázkách. Jenže... metodický pokyn není zákonem a nelze zaručit, že bude řádně dodržován. Lidé se tak dostanou do role rukojmích úředníků, a byť bude po čase špatné či zaujaté rozhodnutí opraveno, jen těžko se budou napravovat negativní stopy na lidské důstojnosti. O nároku na sociální dávku nesmí rozhodovat úředník, tento nárok musí být dán jasně a objektivně. Tak, aby do procesu rozhodování vůbec nevstoupil lidský faktor. A kritéria musí být dána předem a jednoznačně.

Co vlastně jsou sociální dávky a k čemu mají sloužit? Každý jedinec, který pracuje, odvádí část své mzdy státu. Za to logicky požaduje jisté státní služby, ale také elementární jistotu toho, že když se dostane do potíží, stát pomůže. Tedy že poskytne sociální dávky. Dle mého názoru by však právo člověka čerpat ze společné kasy mělo být závislé na tom, jakou měrou se dotyčný sám na společnosti podílel. Jinými slovy - nároky člověka, který společnosti dal hodně, by měly v nějakém smyslu být vyšší než nároky jiného, který společnosti dal málo. Jenže - jak rozlišit, kdo dal hodně, kdo dal méně a kdo dokonce jen bral? V příloze uvádím text, který jeden takový systém popisuje. Systém je elegantní a výsledkem je jedno jediné číslo, které charakterizuje přínos jednotlivce pro společnost. A právě takové hodnocení přínosu by mělo být základem spravedlivějšího systému. Ano, ti, kdo společnosti dávají málo, by dostali celou svou dávku v poukázkách. Bylo by jim dáno najevo, že mají právo na uspokojení svých základních potřeb, ale nic více a nic méně, že jejich osobní pocity nás nezajímají. Oproti tomu lidé, kteří společnosti dali hodně a nyní se octli ve skutečné nouzi, by dostávali své dávky v penězích. Jejich dávky by mohly být i vyšší. Těmto lidem by společnost dala najevo, že si jejich letitých zásluh váží a že si přeje, aby jim sociální dávky v maximální možné míře umožnily udržet si životní standard, na který jsou zvyklí. Rozdělování lidí by tak nebylo závislé na vůli úředníka, provádělo by se na základě objektivního systému, zcela nezávislého na lidském faktoru. Ti, kdo dostanou stravenky, nebudou moci říct, že byli poškozeni úřadem. Byli poškozeni, ale sami sebou, svým dosavadním životem, svým nízkým příspěvkem k blahu společnosti. A za to nemohou nadávat premiérovi, starostovi, či komukoliv z nás. Mohou spílat jen sami sobě.

Jsem rád, že se konečně řeší situace některých našich spoluobčanů, kteří si pojen společnost vykládají jako žok, ze kterého se dá neustále brát, aniž bych dali svůj podíl. Nicméně nelze řešit příživníky způsobem, který poškodí poctivé lidi v nouzi, který vážně sníží jejich lidskou důstojnost a který je doslova plivnutím do jejich tváře. Ne, my potřebujeme systém, který se k lidem bude chovat systémem - jak ty k nám, tak my k tobě. Slušným pomůžeme, neslušným ukážeme záda. Jeden takový systém jsem popsal, jistě existují další... nelíbila by se vám spíše tato cesta, která bere v úvahu jedince a jeho přínos společnosti, než cesta paušálních řešení?  

 

Příloha 
Text o systému sociálního skóre: http://blog.idnes.cz/blog/819/56647/SKORE.doc

Autor: Josef Myslín | čtvrtek 6.11.2008 7:30 | karma článku: 21,35 | přečteno: 2894x
  • Další články autora

Josef Myslín

Alexandrovci byli skvělí. A ty, pražská kavárno, mi můžeš (víš co)...

Jsme oba poměrně pracovně vytížení. Koncert Akademického sboru písní a tanců Ruské armády A. V. Alexandrova, známého spíše pod názvem Alexandrovci, jsme si ovšem ujít nenechali. A rozhodně nelitujeme. A pražská kavárna nám může...

19.10.2015 v 9:06 | Karma: 39,71 | Přečteno: 2222x | Diskuse| Ostatní

Josef Myslín

Mirko Němcová, jděte už konečně k čertu!

Vysoce nevážená paní Němcová, dlouho jsem váhal, neboť času rozhodně nemám nazbyt, notabene pak k tomu, abych se věnoval někomu, jehož politická kariéra je fakticky u konce a kdo jen zoufale kope kolem sebe v zoufalé snaze vrátit se na výsluní. Nicméně vaše poslední výroky týkající se prezidenta republiky a jeho plánované cesty do Moskvy jaksi způsobilo, že pohár mé trpělivosti přetekl. A já si našel čas potřebný k napsání tohoto otevřeného dopisu.

18.3.2015 v 8:00 | Karma: 48,64 | Přečteno: 39849x | Diskuse| Ostatní

Josef Myslín

O 17. listopadu, pravdě, lásce, svobodě, demokracii a pokrytectví

Pětadvacet let. Čtvrt století. Děti, které se narodily v ten památný den, jsou již dospělé, mají dostudováno, mnozí mají slibně nastartovanou kariéru, jiní třeba neuspěli a jejich život je spíše o paběrkování. Takhle to holt v kapitalismu chodí. Někteří mají krásné rodiny, jiní jsou potřetí rozvedení. I takový je život a na tohle aktuální společenské zřízení moc vliv nemá. Dnes tedy máme státní svátek, všude jsou vyvěšeny naše krásné státní vlajky a mnozí oslavují. Já oslavovat nehodlám. Není co. A než někdo spustí litanie o tom, že jsem komunista, bolševik a obdivovatel Klémy Gottwalda, tak rovnou říkám, že děkuji soukolí dějin, že ukončilo tehdejší režim. A kdybych byl věřící, budu za tohle denně děkovat Bohu. Ale odmítám pokrytecky opomíjet, jak dnes, pětadvacet let po změně režimu, neustále klademe vinu za vše špatné těm minulým a jak se tu plíživě, tu otevřeně vracíme k praktikám, u kterých jsem si bláhově myslel, že spadly do propadliště dějin společně s minulým režimem.

17.11.2014 v 9:00 | Karma: 35,95 | Přečteno: 1922x | Diskuse| Politika

Josef Myslín

Pane prezidente, děkuji Vám...

Vážený pane prezidente Klausi, zbývají poslední hodiny, kdy Vám přináleží toto oslovení. Zítra poprvé po více než dvou desítkách let nebude před vaším jménem oslovení značící vysokou ústavní funkci, ale budeme Vás oslovovat pouze občanským jménem, případně Vaším akademickým titulem profesor, byť jsem přesvědčen, že Vám více bude vyhovovat forma první. Osobně se Vám přiznávám, že mne Váš odchod z politiky mrzí, byť je odchodem řádným, očekávaným a neodvratným. Byť pochopitelně netuším, zda se případně do politiky hodláte vrátit, a to v jakékoliv pozici či funkci, dovoluji si Vám poděkovat za těch více než dvacet let práce pro Českou republiku a její občany.

7.3.2013 v 22:20 | Karma: 33,40 | Přečteno: 2049x | Diskuse| Politika

Josef Myslín

Malé silvestrovské zamyšlení...

Rok se s rokem sešel a je tu opět poslední den v roce. Končí rok 2012 a na jeho místo se pomalu, ale neúprosně dere rok 2013. Na rok 2012 budeme mít různé vzpomínky. Někdo dobré, někdo špatné. Někomu se povedl životní úspěch, někdo byl povýšen, někdo se oženil, někdo se stal otcem či matkou, někdo poznal skvělé přátele. Naopak jiní byli propuštěni, jiní přišli o své nejbližší, jiní poznali, že přátelé jsou přáteli jen v dobré, nikoliv však ve zlém. Takový už je život. Minulost nezměníme, z minulosti se můžeme jen poučit. Žádný rok totiž nemůže být tak dobrý, aby ten další nemohl být lepší. A žádný rok nemůže být tak špatný, aby ten další nemohl být ještě horší. Tak jaký ten nový rok vlastně bude?

31.12.2012 v 12:55 | Karma: 10,96 | Přečteno: 772x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Ruské vojsko dobylo další ves, hlásí Moskva. Padnout měla Novobachmutivka

28. dubna 2024  14:27

Sledujeme online Ruská vojska dobyla další vesnici v Doněcké oblasti na východě Ukrajiny, Novobachmutivku, uvedlo v...

TOP 09 má na ministra pro vědu a výzkum čtyři kandidáty, řekl Válek

28. dubna 2024  12:58,  aktualizováno  14:25

Na ministra pro vědu a výzkum má TOP 09 podle místopředsedy strany a ministra zdravotnictví...

V Rakousku zemřel český turista, měl nehodu při jízdě na kajaku

28. dubna 2024  14:15

Při sobotní nehodě na kajaku nedaleko rakouské obce Scheffau zemřel 36letý Čech, uvedla rakouská...

V Ostravě se střetl motorkář s dvěma vozidly, zraněním na místě podlehl

28. dubna 2024  11:15,  aktualizováno  13:29

V Ostravě na ulici Rudná poblíž křižovatky s ulicí Vratimovskou se střetl motorkář s dvěma vozidly....

  • Počet článků 88
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3276x
Informatik, pravicově orientovaný člověk...