Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Je třeba čistit chlévy... je po volbách, ale také před volbami...

Máme po volbách. Jako člověk, kterému je blízká slušná a korektní politika, musím nejprve blahopřát vítězům, tedy České straně sociálně demokratické. Blahopřeji Vám a přeji vám mnoho úspěchů v následujících čtyřech či šesti letech. Bohužel, strana, která je mému srdci blízká, drtivým způsobem prohrála. Pohled na politickou mapu, ve které ční Praha jako jediný malý ostrůvek modré barvy, je pro mě skličující. Nehodlám však plakat, nehodlám hledat výmluvy, nehodlám ani zoufale hledat viníky, na které je možné volební neúspěch pravice shodit. Vymlouvat se není na co a jediným viníkem volební porážky ODS je ODS samotná. A pláč? Tím se nic nespraví. Existuje jediná možnost, jak do budoucnosti situaci změnit. Musí se změnit styl politiky ODS a především, musí se změnit vedení této strany. Čím dříve, tím lépe...

Když jsem před volbami psal o tom, že vláda Mirka Topolánka neprovádí reformy, že případné reformy jsou nedomyšlené a hloupé, že komunikační styl vlády je špatný a že program ODS byl vyměněn na ministerská křesla, byl jsem mnohými označen jako zrádce, blázen či dokonce zběh k levici. A hle, stačí jeden či dva volební výprasky, a najednou podobná slova a podobné věty zaznívají z mnoha úst. A často úst, jejichž majitele rozhodně nelze označit jako bevýznamné bloggery, kteří mají potřebu se prezentovat. Že by mnozí po volebním neúspěchu ztratili strach kritizovat vedení? Že by mnozí konečně pochopili, že styl vládnutí Občanské demokratické strany je opravdu špatný a pro občany této země nepřijatelný? Źe by mnozí konečně zjistili, že lidé sice toužili po reformách, nikoliv ovšem po takových, kde jedinou změnou je mínus v jejich peněžence?

Ať už tak či tak, realita je jednoznačná. Příčinou drtivé porážky krajských a senátních kandidátů ODS je politika vlády. Obsah (špatné reformy) i forma ( způsob komunikace reforem s občany a zainteresovanými stranami). Mirek Topolánek zoufale kope kolem sebe, když obviňuje z porážky hejtmany či senátní kandidáty. Mnozí hejtmani byli velmi oblíbení, mnozí senátní kandidáti byli velmi kvalitními osobnostmi. A měli velkou šanci být zvoleni. Ne však v situaci, kdy frustrovaní občané viděli ve volbách jedinou možnost, jak ODS lidově řečeno "srazit z hrušky" a jak této straně ukázat, že takto dál pokračovat nechtějí. Plně souhlasím se slovy prezidenta Klause - lidé chtěli změnu... bohužel to odnesli oblíbení a osvědčení hejtmani. Příčinou je arogance Jánského vršku a Strakovy akademie. To tito lidé, trávící své dny v těchto budovách, dostali ve volbách signál, že jejich další setrvání v čele státu není žádoucí. 

Ba co více, ukazuje se, že ani jejich setrvání v čele ODS nemá obecnou podporu. Den co den se doslýcháme o dalším představiteli ODS, který tak či onak dává najevo, že si přeje změnu. Slova o tom, že by Mirek Topolánek měl sbalit kufry, už nevyslovuje blogger Myslín, ale lidé zcela jiného politického kalibru. Ano, mohu dnes zcela bez problémů zopakovat větu, kterou jsem napsal nedávno v jednom ze svých článků. Pane Topolánku, chcete očistu ODS? Pak musíte odstoupit právě vy. Až budete Jánský vršek a Strakovu akademii opouštět, vezměte si, prosím, do politického důchodu celou partu, s níž jste své vládní rejdy prováděl. A ani já, ani lidé v ODS to neříkáme proto, že chceme ODS škodit, ale právě proto, že tato strana představuje naše ideové zakotvení v politickém spektru. A my chceme, aby tato strana zastavila pád do hranic politické marginality a aby se s novým vedením opět vydala na náročnou a strastiplnou cestu směrem k získání rozhodujícího politického vlivu.

Ono totiž je nejen po volbách, je také před volbami. Ano, k volbám minulým je blíže než k volbám budoucím. To je ovšem pozitivní, máme totiž jako pravice více času provést důkladnou sebereflexi a důkladně rozmyslet, co vlastně chceme. A ve vedení jsou třeba lidé, kteří budou schopni dokázat, že ODS nabízí slušné lidi a slušný program. Je třeba ukázat lidem, že skutečná pravice není asociální ždímání lidí, že skutečná pravice neznačí nekoncepčnost, nekonzistenci, že skutečná pravice bude skutečně snižovat daňové zatížení a ne o něm jen planě mluvit, že skutečná pravice bude vytvářet legislativu prospěšnou pro ty slušné. Vedení ODS ani vládní politici nemají mou důvěru. Ne proto, že bych snad emigroval k levici, ale právě proto, že jsem zůstal věrný pravicovému vidění světa. Na této vládě nic pravicového nevidím.

A možná zazní otázka, kdo by měl ODS převzít... dovolím si tip. Já osobně bych na této pozici rád viděl Evžena Tošenovského. Možná budete namítat, že se mu do toho příliš nechce, nicméně pokud by se jej podařilo přesvědčit, byl by to velmi dobrý předseda. Mohl by se opřít o bohaté zkušenosti z komunální politiky, které nasbíral za mnoho let na ostravské radnici a poté na moravskoslezském hejtmanství. Je to bezesporu člověk, za nímž stojí léta poctivé a koncepční práce, která je dnes velmi dobře vidět na mnohých místech města či kraje. Svou prací si získal uznání, stal se prezidentem Kolegia primátorů, předsedou Svazu měst a obcí, předsedou Asociace krajů. Evžen Tošenovský je také znám jako slušný člověk, který si pro prosazení svých názorů volí komunikaci, diskusi, nikoliv silácká gesta či hulvátská extempore. Je to také člověk, jehož osobní ani profesní život není lemován skandály. Myslím, že právě lidé, kteří již ukázali, že umí, a kteří ukázali, že politika se dá dělat slušně, jsou právě těmi, kteří mají potenciál vrátit lidem důvěru v ODS a pravici jako celek. Slovy Evžena Tošenovského... Slušnost není slabost, ale obrovská síla...

Autor: Josef Myslín | pondělí 27.10.2008 10:40 | karma článku: 27,72 | přečteno: 2113x
  • Další články autora

Josef Myslín

Alexandrovci byli skvělí. A ty, pražská kavárno, mi můžeš (víš co)...

Jsme oba poměrně pracovně vytížení. Koncert Akademického sboru písní a tanců Ruské armády A. V. Alexandrova, známého spíše pod názvem Alexandrovci, jsme si ovšem ujít nenechali. A rozhodně nelitujeme. A pražská kavárna nám může...

19.10.2015 v 9:06 | Karma: 39,71 | Přečteno: 2222x | Diskuse| Ostatní

Josef Myslín

Mirko Němcová, jděte už konečně k čertu!

Vysoce nevážená paní Němcová, dlouho jsem váhal, neboť času rozhodně nemám nazbyt, notabene pak k tomu, abych se věnoval někomu, jehož politická kariéra je fakticky u konce a kdo jen zoufale kope kolem sebe v zoufalé snaze vrátit se na výsluní. Nicméně vaše poslední výroky týkající se prezidenta republiky a jeho plánované cesty do Moskvy jaksi způsobilo, že pohár mé trpělivosti přetekl. A já si našel čas potřebný k napsání tohoto otevřeného dopisu.

18.3.2015 v 8:00 | Karma: 48,64 | Přečteno: 39849x | Diskuse| Ostatní

Josef Myslín

O 17. listopadu, pravdě, lásce, svobodě, demokracii a pokrytectví

Pětadvacet let. Čtvrt století. Děti, které se narodily v ten památný den, jsou již dospělé, mají dostudováno, mnozí mají slibně nastartovanou kariéru, jiní třeba neuspěli a jejich život je spíše o paběrkování. Takhle to holt v kapitalismu chodí. Někteří mají krásné rodiny, jiní jsou potřetí rozvedení. I takový je život a na tohle aktuální společenské zřízení moc vliv nemá. Dnes tedy máme státní svátek, všude jsou vyvěšeny naše krásné státní vlajky a mnozí oslavují. Já oslavovat nehodlám. Není co. A než někdo spustí litanie o tom, že jsem komunista, bolševik a obdivovatel Klémy Gottwalda, tak rovnou říkám, že děkuji soukolí dějin, že ukončilo tehdejší režim. A kdybych byl věřící, budu za tohle denně děkovat Bohu. Ale odmítám pokrytecky opomíjet, jak dnes, pětadvacet let po změně režimu, neustále klademe vinu za vše špatné těm minulým a jak se tu plíživě, tu otevřeně vracíme k praktikám, u kterých jsem si bláhově myslel, že spadly do propadliště dějin společně s minulým režimem.

17.11.2014 v 9:00 | Karma: 35,95 | Přečteno: 1922x | Diskuse| Politika

Josef Myslín

Pane prezidente, děkuji Vám...

Vážený pane prezidente Klausi, zbývají poslední hodiny, kdy Vám přináleží toto oslovení. Zítra poprvé po více než dvou desítkách let nebude před vaším jménem oslovení značící vysokou ústavní funkci, ale budeme Vás oslovovat pouze občanským jménem, případně Vaším akademickým titulem profesor, byť jsem přesvědčen, že Vám více bude vyhovovat forma první. Osobně se Vám přiznávám, že mne Váš odchod z politiky mrzí, byť je odchodem řádným, očekávaným a neodvratným. Byť pochopitelně netuším, zda se případně do politiky hodláte vrátit, a to v jakékoliv pozici či funkci, dovoluji si Vám poděkovat za těch více než dvacet let práce pro Českou republiku a její občany.

7.3.2013 v 22:20 | Karma: 33,40 | Přečteno: 2049x | Diskuse| Politika

Josef Myslín

Malé silvestrovské zamyšlení...

Rok se s rokem sešel a je tu opět poslední den v roce. Končí rok 2012 a na jeho místo se pomalu, ale neúprosně dere rok 2013. Na rok 2012 budeme mít různé vzpomínky. Někdo dobré, někdo špatné. Někomu se povedl životní úspěch, někdo byl povýšen, někdo se oženil, někdo se stal otcem či matkou, někdo poznal skvělé přátele. Naopak jiní byli propuštěni, jiní přišli o své nejbližší, jiní poznali, že přátelé jsou přáteli jen v dobré, nikoliv však ve zlém. Takový už je život. Minulost nezměníme, z minulosti se můžeme jen poučit. Žádný rok totiž nemůže být tak dobrý, aby ten další nemohl být lepší. A žádný rok nemůže být tak špatný, aby ten další nemohl být ještě horší. Tak jaký ten nový rok vlastně bude?

31.12.2012 v 12:55 | Karma: 10,96 | Přečteno: 772x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Ruský útok poškodil hotel v Mykolajivu. Cherson znovu zasáhly drony

28. dubna 2024  10:18,  aktualizováno  11:25

Sledujeme online Ruský dronový útok v noci na neděli těžce poškodil hotel v jihoukrajinském městě Mykolajivu. Na...

Železniční koridor mezi Ostravou a Slovenskem stojí, vlak tam srazil člověka

28. dubna 2024  10:46,  aktualizováno  11:19

Nehoda zastavila v neděli dopoledne dopravu na hlavním železničním koridoru mezi Ostravou a...

V Ostravě se střetl motorkář s dvěma vozidly, jeden člověk zemřel

28. dubna 2024  11:15

V Ostravě na ulici Rudné poblíž křižovatky s ulicí Vratimovskou se střetl motorkář s dvěma vozidly....

Počasí v Česku ovlivní saharský prach, vytvoří oblačnost. Stoupá i riziko požárů

28. dubna 2024  7:47,  aktualizováno  10:32

Počasí v Česku v neděli opět ovlivní saharský prach. Vytvoří oblačnost, se kterou nepočítaly...

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...

  • Počet článků 88
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3276x
Informatik, pravicově orientovaný člověk...