Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

O 17. listopadu, pravdě, lásce, svobodě, demokracii a pokrytectví

Pětadvacet let. Čtvrt století. Děti, které se narodily v ten památný den, jsou již dospělé, mají dostudováno, mnozí mají slibně nastartovanou kariéru, jiní třeba neuspěli a jejich život je spíše o paběrkování. Takhle to holt v kapitalismu chodí. Někteří mají krásné rodiny, jiní jsou potřetí rozvedení. I takový je život a na tohle aktuální společenské zřízení moc vliv nemá. Dnes tedy máme státní svátek, všude jsou vyvěšeny naše krásné státní vlajky a mnozí oslavují. Já oslavovat nehodlám. Není co. A než někdo spustí litanie o tom, že jsem komunista, bolševik a obdivovatel Klémy Gottwalda, tak rovnou říkám, že děkuji soukolí dějin, že ukončilo tehdejší režim. A kdybych byl věřící, budu za tohle denně děkovat Bohu. Ale odmítám pokrytecky opomíjet, jak dnes, pětadvacet let po změně režimu, neustále klademe vinu za vše špatné těm minulým a jak se tu plíživě, tu otevřeně vracíme k praktikám, u kterých jsem si bláhově myslel, že spadly do propadliště dějin společně s minulým režimem.

Nadávalo se na tehdejší komunistické pohlaváry. Že žili rozmařile, že si přikrádali z erárního, že se k lidech chovali arogantně a povýšeně, že si pro sebe postavili své vlastní nemocnice a sanatoria. A co z toho neplatí dodnes? Ba co víc, arogance některých dnešních panáků daleko převyšuje aroganci panáků komunistických. Mnozí z těch dnešních už se za to, že kradou z veřejného, ani nestydí a nesnaží se to skrývat. Byty z poslaneckých náhrad, teplá korýtka v dozorčích radách, pochybné tituly a miliony v krabicích od vína. O co jde - máme přece imunitu. A běda tomu, kdo se pokusí cokoliv udělat. Pár dní si několik politiků pobylo v drobném nepohodlí vazby a vyzkoušelo trošku té policejní a justiční zvůle, a už se hovoří o konci demokracie.

Nebudu tvrdit, že to nebylo v některých případech za hranou. Ale proč se křičí, když někdo ubližuje panákům, když my, normální občané, v tom musíme žít úplně běžně? Jen se, milí páni imunitou chránění poslanci a senátoři, jděte zeptat svých voličů, kolik z nich se nemůže dovolat svého práva. Dnešní soudy sice neposílají lidi do Jáchymova a na šibenici, ale míra lidského neštěstí, zoufalství a pocitů bezmoci, které česká polistopadová justice způsobila, je zcela srovnatelná s posledním čtvrtstoletím minulého režimu. Äbsurdní rozsudky ve všech oblastech práva by působily jako slušné tragikomedie, nebýt toho, že za každým takovým rozsudkem je zničený lidský život. Ale podle dogmatu dnes uznávaného máme mlčet. Takzvaně nezávislá justice je přece "logicky" nevolená, "logicky" neodvolatelná, a to proto, aby byla "nezávislá". Soudce může řídit ožralý, soudce může opisovat odborné texty, soudce může ztratit spis, soudce může vynést jakýkoliv rozsudek. Pokud se neznelíbí kamarádům soudcům, kteří jej mohou v rámci kárného řízení potrestat, mají občané smůlu. Bude jim dál ničit životy a oni mají povinnost držet hubu a krok, a hlavně pány soudce pořádně platit. A že si, lůzo, myslíte, že nám snížíte platy nebo že nás trošku omezíte? Ha ha, tak to si ošetříme z pozice třetí komory Parlamentu České republiky. Pardon, ono se to oficiálně jmenuje Ústavní soud - trošku jsem se nechal unést.

O našich životech (doslova - jen vzpomeňte na nedávný případ ubodaného studenta, jehož vraždedkyni soud pustil na svobodu) rozhoduje nevolená a neodvolatelná honorace - tak to je ta vaše demokracie, to jest vláda lidu? Divíte se zoufalství těch (a že jich není tak málo), kdož léta zoufale a úporně bojují s justiční hydrou? Divíte se tomu, že jsou ochotni tu slavnou demokracii poslat k čertu, když demokratičtí představitelé cestou do parlamentního bufetu jen utrousí, že holt justice, že s tou nikdo nic dělat nemůže? A justice není jedinou složkou moci, která nepodléhá žádné kontrole ze strany občanů. Samostatnou kapitolou jsou úředníci. I ti nejednou zničili lidem život, případně jim v lepším případě "jen" způsobili vážné komplikace. A co občan může? No, může si jít postěžovat na lampárnu, což ostatně mohl i za režimu předchozího. A nebo se může začít soudit - a to už jsme probrali. 

A to už ani nemluvím o tom, jak velké procento právních předpisů se vůbec fakticky netvoří v naší krásné vlasti, ale je nám sprostě nadiktováno z "brusele". A já si bláhově myslel, a nejsem asi jediný, že s pádem impéria SSSR je pryč doba podobného dirigismu. Myslel jsem, že ve svobodném světě nám nikdo nebude kázat, jak tady máme žít, s kým smíme a s kým nesmíme obchodovat, kolik a čeho smíme vyprodukovat a podobně. A vida, RVHP se nám vrátilo, a možná i dokonce posílilo. Už nechce jen miliony tun oceli, už nechce řídit jen velké fabriky. Už nám chce lézt do našich domů a bytů. Rozhoduje, čím smíme a čím nesmíme svítit, rozhoduje, čím smíme a čím nesmíme topit, rozhoduje, čím smíme a čím nesmíme vysávat. Směrnici o zakřivení banánů si nechám jako perličku na závěr. Pokud vím, byla zrušena. Ani aktivním bruselanům se nepodařilo ty proklaté banány růst podle eurosměrnice. No a naši parlamentní hýkalové tomu ještě tleskají a milerádi (za bruselskou sušenku v podobě poplácání a možná později korýtka) vše schválí. Že to českého občana poškodí, na to se hledět nebude. Když se kácí les, tak lítají třísky. A když ono je to ve jménu té svobody a demokracie. 

Ona ta Evropská unie, a celý ten povedený Západ, ono to jsou taky pěkné spolky. Kdysi jsme na Západ koukali jako na ostrov kapitalismu, na ostrov svobody a demokracie, jako na ostrov blahobytu. To vše jsme chtěli a proto jsme chtěli být součástí toho Západu. Pro ty hodnoty, ne pro ten Západ samotný. Dnes máme ten Západ, ale hodnoty se vytrácejí nebo už dávno vytratily. Nebo snad chcete tvrdit, že disidenti chtěli být součástí Západu, protože tam je běžné rozbíjení rodin, odebírání dětí a jejich svěřování homosexuálním párům? Nebo proto, že na Západě jsou běžné různé kvóty na to či ono? Nebo proto, že na Západě je běžné řádění imigrantů, na které místní policie jen kouká? Nebo proto, že na Západě už vlastně není důležité, zda něco umíte, protože na blahobyt máte vlastně nezpochybnitelný nárok od Pána Boha (a když nevěříte, tak od Pána Barrossa)? A nebo snad proto, že se jim líbilo, jak se tam krásně zametlo s těmi, kteří si v referendu chtěli o něčem rozhodnout, jako to udělali ve Španělsku? Jsem přesvědčen, že ti skuteční disidenti chtěli něco zcela jiného, stejně jako většina těch, kdož tenkrát na Národní cinkali klíči. A jestliže se Západ rozhodl opustit ty hodnoty, kvůli kterým jsme chtěli být jeho součástí, nemůže se divit, že ti, kteří ty hodnoty ctí dále, už nejsou tak prozápadní. Ono nejde o to, že by v Norsku odebírali lidem děti, ve Francii mlátili demonstranty za rodinu, ve Španělsku zakazovali referenda, ono jde zejména o to, že tyhle praktiky chtějí vnutit i nám. A ti, kdo tohle nechtějí, nejsou žádná zločinci. To jsou ti praví obránci toho, co lidé chtěli v listopadu 1989. 

Jsem příznivcem kapitalismu, jsem příznivcem toho, aby o tom, kdo uspěje a kdo neuspěje, rozhodl trh, na kterém dotyčný musí dokázat, že umí. Nebudu tedy plakat nad tím, že někteří na volném trhu neuspěli, že někteří díky tomu jsou nuceni žít chudě. Protože pokud je někdo málo schopný, tak prostě musí žít adekvátně tomu. Ale nemohu se smířit s tím, že se špatně mají slušní, poctiví, pracovití a schopní lidé. A to jen proto, že jim život ničí státní mašinerie. Nemohu se smířit s tím, že stát zničí rodinnou firmu likvidační pokutou jen za to, že mamince v prodejně pomůže syn. Milí ouřadové, rodinná výpomoc byla staletí základem existence lidí, dokud jste nepřišli vy a nezačali rodinu ničit. Nemohu se smířit s tím, že senioři dožívají v "eldéenkách" v otřesných podmínkách, zatímco kriminálníkům se podstrojuje, abychom se v tom lidskoprávním světě mohli blýsknout. Nemohu se smířit s tím, že zatímco notorická nefachčenka živíme, protože oni mají lidská práva, zatímco lidem po desítkách let práce řekneme, že nedostanou nic - mohou přece prodat byt a žít z toho. Nemohu se smířit s tím, že se bude tolerovat nevyplácení mezd s pouhým odkazem, že se dotyčný může soudit. Za co? Když nemá ani peníze na jídlo. Nemohu se smířit s tím, že na naše děti se dělají sbírky, vybírají se peníze, sbírají se víčka od petlahví, škemrá se a prosí se. Jen aby dostaly adekvátní léčbu či například pomůcku, která by jim trošku usnadnila život. A pak se dozvíme, že tentýž stát, který dětem pomoci odmítl, se rozhodl financovat léčbu ukrajinských bojovníků za eurosvobodu a eurodemokracii. Nemohu se smířit s elitářstvím ve společnosti, která preferuje formální tituly a diplomy, a pohrdá těmi, kteří si je neumí, třeba tak trošku po plzeňsku, opatřit. Nemohu se smířit s pohrdání slušnou a poctivou prací, kterou předvádí naše slavná pražská kavárna. 

A k tomu všemu ta lidská práva... Ta jsou alfou a omegou každé diskuse. Jen je trošku k vzteku, že se o lidských právech hovoří tam, kde dotyční neplní své povinnosti. A nám, blbcům, kteří dodržujeme zákony, platíme daně, máme funkční rodiny a chováme se slušně, je vlastně diskusemi dáváno najevo, že jsme občany druhé kategorie. Nemůžeme pořádně potrestat zločince, protože oni mají lidská práva. Musíme je krmit často lépe než sebe, musíme jim zajistit důstojné ubytování, musíme jim zajistit zábavu. Kdo hledí na to, že pracující se často má de facto hůře? Nemůžeme potrestat nefachčenka. Musíme se s nimi dělit o výdobytky naší práce, musíme je živit, musíme jim zajistit kvalitní život. A to i tehdy, smějí-li se nám do očí a zpívají-li si o tom, jak oni se pro práci nenarodili. A to vše, protože lidská práva. Že bychom ta práva měli mít primárně my, kteří plníme také povinnosti, a že by ta práva s těmi povinnostmi měla být ve skutečné svobodě a demokracii svázána, to už nikdo slyšet nechce. Jsme dobří jen jako plátci. A zase se někdo diví, že se tohle slušným lidem přestává líbit. A to, že z EU či OSN občas přichází kontrola, zda naše věznice jsou dostatečně humánní, zatímco například bídný život mnohých našich seniorů nebo osob starající se o handicapované blízké nezajímá vůbec nikoho, to je už asi jen taková třešnička na dortu lidskoprávního pokrytectví.

A ano, pokrytectví, to je výstižné označení dnešního stavu. Lidi, co si stěžujete - máte svobodu a demokracii. A nemáte komunisty. Ti komunisté, ti jsou celkově dost slušná mana nebeská pro různé havlistické jedince. Ještě čtvrt století po ukončení jejich vlády. Když se něco nedaří, tak se to prostě svede na komunisty. Na ty předchozí, na ty dnešní, na ty skryté. A když to opravdu, ale opravdu nejde, tak se vytvoří nepřítel umělý. A to jsou ti, kteří sypou písek do evropského soukolí. Případně jsou Putinova pátá kolona, samozvanci, zaprodanci. Kde jsem o těchto pojmech jenom četl? Aby se dnes tomu primitivnímu antikomunismu dala pečeť oprávněnosti, líčí se léta před rokem 89 jako peklo na zemi. Ano, komunisté jedli děti, často přímo z matčina lůna. Lidé tu běžně umírali hladem na ulici. Ještě jako dítě si to pamatuji. Na procházce s maminkou jsme překračovali mrtvoly. Pitomci, debilové. Jak jinak mám tyhle ovčany jinak nazvat? Jen absolutní hovado nechce vidět zločiny komunistického režimu. Ale proč nechcete vidět úplně stejně dnešní svinstvo? Dnes se za názory nevyhazuje z práce? Tak proč tedy byl vyštván Láďa Bátora z MŠMT? Dnes se nebijí lidé za názor? Tak proč policie brutálně zmlátila v Budějovicích demonstranty proti nepřizpůsobivým? Například. Je toho jistě více. Neposíláme odpůrce na smrt. Trest smrti jsme totiž zakázali obecně. Ale politické rozsudky máme stále. Nevěříte? Trest pro žháře z Vítkova - 22 let, trest pro skorovrahy chlapce Patrika - 5 let. Jasně politicky motivovaný rozsudek. Před světem musíme preferovanou menšinu chránit. Český kluk může pojít jako zvíře. 

Až budou zase havlisté a takydisidenti plivat na celé období před rokem 89, měli by si uvědomit, že lidé neztratili ani paměť, ani zrak. Paměť proto, že si mnozí dobře pamatují, jak žili. A že mnozí lidé prožili vcelku spokojeně a šťastně své životy. Chodili do práce, bydleli, žili. Ano, byly fronty na banány a nedalo se snadno jezdit do ciziny. To je pro mnohé symbol svobody a demokracie. Ale opravdu lze svobodu a spokojenost redukovat na banány a dovolenou v Chorvatsku či jinde? Nikdo z mých rodičů ani z rodičů manželky nebyl v KSČ. Přesto jsme se neměli špatně. Rozhodně není pravdou, že bychom měli hlad. Rekreace pak byly taky, dokonce i do té ciziny se dalo dostat. Ale pro naše milé elitáře, minimálně pro mě je důležité, s kým a jak dovolenou strávím, ne kde. Nechci ten režim glorifikovat, měl spoustu chyb i z pohledu běžného neangažovaného občana. Ale ani to nebylo peklo, ze kterého se vše muselo okamžitě zničit - jen proto, že to bylo komunistické. A lidem nechybí ani zrak. Oni velmi dobře vidí, že dnes to také není dokonalé. A pokrytectví nových vládců, kteří argumentují tím, že sice je bordel, korupce a bezpráví, ale nemáme komunisty, radujme se, jen nevoli lidí posiluje. 

Takže místo oslav začněme konečně budovat to, co tady vychvalujeme, ale co zoufale chybí. Oslavujeme kapitalismus. Tak ho opravdu zaveďme - ať rozhoduje trh, ať nikdo neříká, s kým a jak smíme, a s kým a jak nesmíme obchodovat, ať nikdo neurčuje státům daně. Oslavujeme demokracii - tak ji opravdu zaveďme. Neredukujme demokracii na to, že jednou za čtyři roky občan hodí lístek do urny a může mlčet. Odstraňme honorace nepodléhající veřejné kontrole. Oslavujeme svobodu - tak ji neomezujme. Neříkejme doma ani v cizině, jak mají žít ti druzí. A neurážejme je, pokud zvolí jinak než my. Neperzekvujme je, nezavádějme na ně sankce, nemoralizujme. Navíc nejvíce moralizují ti, kteří mají sami máslo na hlavě. Ale tady skončím, neb se říká, že o mrtvých jen dobře. Oslavujeme lidská práva - tak začněme řešit práva těch slušných a nepreferujme práva těch neslušných. Práva jen za povinnosti. Jinak nebudujeme demokracii, ale anarchii.

Svoboda, demokracie, humanismus, lidská práva - to jsou velmi krásné pojmy. Jejich krása ale hořkne v situaci, kdy je někdo používá proti vám, aby vám de facto zabránil prosazovat své zájmy. Případně aby vás dokonce ohrozil na majetku, zdraví či životě. Vraťme těm slovům jejich skutečný význam. Přeji všem krásné prožití státního svátku... 

 

 

 

Autor: Josef Myslín | pondělí 17.11.2014 9:00 | karma článku: 35,95 | přečteno: 1922x
  • Další články autora

Josef Myslín

Alexandrovci byli skvělí. A ty, pražská kavárno, mi můžeš (víš co)...

Jsme oba poměrně pracovně vytížení. Koncert Akademického sboru písní a tanců Ruské armády A. V. Alexandrova, známého spíše pod názvem Alexandrovci, jsme si ovšem ujít nenechali. A rozhodně nelitujeme. A pražská kavárna nám může...

19.10.2015 v 9:06 | Karma: 39,71 | Přečteno: 2222x | Diskuse| Ostatní

Josef Myslín

Mirko Němcová, jděte už konečně k čertu!

Vysoce nevážená paní Němcová, dlouho jsem váhal, neboť času rozhodně nemám nazbyt, notabene pak k tomu, abych se věnoval někomu, jehož politická kariéra je fakticky u konce a kdo jen zoufale kope kolem sebe v zoufalé snaze vrátit se na výsluní. Nicméně vaše poslední výroky týkající se prezidenta republiky a jeho plánované cesty do Moskvy jaksi způsobilo, že pohár mé trpělivosti přetekl. A já si našel čas potřebný k napsání tohoto otevřeného dopisu.

18.3.2015 v 8:00 | Karma: 48,64 | Přečteno: 39849x | Diskuse| Ostatní

Josef Myslín

Pane prezidente, děkuji Vám...

Vážený pane prezidente Klausi, zbývají poslední hodiny, kdy Vám přináleží toto oslovení. Zítra poprvé po více než dvou desítkách let nebude před vaším jménem oslovení značící vysokou ústavní funkci, ale budeme Vás oslovovat pouze občanským jménem, případně Vaším akademickým titulem profesor, byť jsem přesvědčen, že Vám více bude vyhovovat forma první. Osobně se Vám přiznávám, že mne Váš odchod z politiky mrzí, byť je odchodem řádným, očekávaným a neodvratným. Byť pochopitelně netuším, zda se případně do politiky hodláte vrátit, a to v jakékoliv pozici či funkci, dovoluji si Vám poděkovat za těch více než dvacet let práce pro Českou republiku a její občany.

7.3.2013 v 22:20 | Karma: 33,40 | Přečteno: 2049x | Diskuse| Politika

Josef Myslín

Malé silvestrovské zamyšlení...

Rok se s rokem sešel a je tu opět poslední den v roce. Končí rok 2012 a na jeho místo se pomalu, ale neúprosně dere rok 2013. Na rok 2012 budeme mít různé vzpomínky. Někdo dobré, někdo špatné. Někomu se povedl životní úspěch, někdo byl povýšen, někdo se oženil, někdo se stal otcem či matkou, někdo poznal skvělé přátele. Naopak jiní byli propuštěni, jiní přišli o své nejbližší, jiní poznali, že přátelé jsou přáteli jen v dobré, nikoliv však ve zlém. Takový už je život. Minulost nezměníme, z minulosti se můžeme jen poučit. Žádný rok totiž nemůže být tak dobrý, aby ten další nemohl být lepší. A žádný rok nemůže být tak špatný, aby ten další nemohl být ještě horší. Tak jaký ten nový rok vlastně bude?

31.12.2012 v 12:55 | Karma: 10,96 | Přečteno: 772x | Diskuse| Společnost

Josef Myslín

Co bychom dělali, kdyby opravdu přišel "armageddon"?

Tak jsem předevčírem, unaven po návštěvě fotbalového utkání, ulehl do postele, pojídal nějaké to krmivo a sledoval televizi. V té právě běžel americký snímek "Armageddon". Ne, nebojte se, nehodlám se rozplývat nad tímto snímkem, který považuji toliko za předváděčku vizuálních efektů a známých i neznámých hvězd a hvězdiček. To vše v patetickém příběhu často postrádajícím alespoň základní respekt k reálným zákonitostem přírody. Při sledování jsem se zamýšlel nad jinou věcí, pro mě osobně značně znepokojující. Co bychom dělali, kdyby opravdu došlo ke zjištění, že se s naší planetou má srazit asteroid ohrožující samotnou existenci lidstva. Dělali bychom vůbec něco? Nebo bychom byli odsouzeni k odevzdanému čekání na konec světa?

11.9.2012 v 8:04 | Karma: 18,49 | Přečteno: 951x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

V březnu by ze Sněmovny vypadla TOP 09. Vyhrává ANO, posilují malé strany

24. dubna 2024  6:22,  aktualizováno  6:32

Podle nejnovějšího volebního modelu Median by se v březnu do Sněmovny dostalo pět stran a hnutí. V...

Balík pomoci pro Ukrajinu či Izrael schválil Senát USA. Zbývá už jen Bidenův podpis

24. dubna 2024  6:24

Americký Senát schválil balík s pomocí pro Ukrajinu, Izrael či Tchaj-wan v hodnotě 95 miliard...

Soud potrestá brutální útok na dívku, bodnutá do krku skončila v pytli v lese

24. dubna 2024

Krajský soud v Plzni dnes vynese rozsudek nad devatenáctiletým Ukrajincem Viktorem Veselovským,...

Podezřelé nákupy zbraní se mají hlásit už od července, schvaluje vláda

24. dubna 2024  5:25

Prodejci mají mít už od července povinnost hlásit podezřelé nákupy zbraní. Počítá s tím novela...

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...

  • Počet článků 88
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3276x
Informatik, pravicově orientovaný člověk...