Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Zrušit státní maturity? Zrušit maturity? Zrušit?

S různými úvahami nad státními maturitami, které se letos, jak je nutno uznat, skutečně nepovedly, se v posledních dnech roztrhl pytel. Přesto ani jedna z těchto úvah neřešila samotný problém, o který v celé kauze „Maturita“ jde. Státní maturity přece nebyly zavedeny jako rozmar některého z papalášů, nebyly zavedeny ani jako tupé převzetí směrnic EU, jak je dnes zvykem. Státní maturity si kladly za cíl sjednotit diametrálně rozdílnou úroveň maturitních zkoušek na různých školách. Cíl de facto nesplnitelný. Ale naskýtá se otázka, proč vlastně došlo k tomu, že máme školy s tak rozdílnou úrovní maturit, že se jí zabývali nejvyšší činitelé státu? To je to, co by nás mělo zajímat. Protože kdybychom problém identifikovali, mohli bychom jej řešit, mohli bychom jej vyřešit a mohli bychom nepovedený projekt státních maturit poslat k šípku...

Ona ta identifikace problému není až tak obtížná. Po revoluci došlo pár „inteligentů“ k názoru, že oproti tzv. vyspělému světu, kterému se tak moc chceme přiblížit a kterému chceme leštit kliky, máme méně těch, kteří se mohou honosit akademickými tituly. A tak se kocourkovští radní (pardon, čeští potentáti) usnesli, že je třeba dohnat a předehnat. Jinými slovy, že ČR musí pracovat na tom, aby v ČR bylo srovnatelné množství středoškoláků a především vysokoškoláků. Ale jak toho docílit? V podstatě je jediný způsob – dramaticky snížit laťku a umožnit studium s maturitou v podstatě kdekoliv. A tak, zatímco dříve se maturita získávala v podstatě na gymnáziích, průmyslovkách, obchodkách a zdravkách, kterých zase tolik nebylo, a byly to výběrové školy, od této chvíle se začaly zavádět maturitní obory zedník, kuchař a podobné. A to na školách, které byly dříve vyhlášené jako ty, které přijímají různé repetenty, fluktuanty a flákače. Došlo k totální degradaci maturitních oborů. A následně se tento trend přesunul na školy vysoké, kde se dnes dá získat akademický titul i za práce naprosto pochybných kvalit. České školství přestalo produkovat rozumné množství vzdělaných a kvalifikovaných, ale produkuje velké množství diplomovaných a titulovaných pitomců.

Aby bylo jasno, já v žádném případě nechci snížit význam výše uvedených oborů, jako je například zedník či kuchař. Vždyť vyučit se zedníkem a stavět lidem domy, či vyučit se kuchařem a vyvářet nám kulinářské speciality, to je naprosto chvályhodné a já před těmito lidmi, jejichž práci bych sám nezvládal, hluboce smekám. Stejně jako před ostatními kvalitními řemeslníky, o kterých dnes mnozí otitulovaní pitomci říkají „jen vyučen“. Jen vyučen? Naopak, kvalitní vyučenec, řemeslník, sledující trendy oboru, pracující s láskou a poskytující kvalitní službu, je společnosti daleko více užitečný než antropolog komiksu či podobně studovaný „inteligent“. Ale to brzy pochopíme, až budeme tisíce těchto inteligentů živit na pracáku a řemeslníka budeme marně shánět. Řemeslník bude (co bude, už je) nedostatkové zboží, takříkajíc „podpultové“. Živě si to představuji – „Pane doktore, mohl byste mi, prosím, podat hřebík? Pane magistře, zde je, nechť slouží k plné radosti“. Možná slova komická, ale vyhlídky společnosti tragické. A nejen vyhlídky – když jsem v jednom nejmenovaném akvaparku nalezl jmenovku správce jakéhosi skladu úklidových prostředků s akademickým titulem, nevěděl jsem, zda se mám smát či plakat. Nakonec jsem skočil do bazénu.

No a tento vzdělávací marasmus došel tak daleko, že maturity na pochybných školách a oborech jsou v takovém stavu, že i příznivci rozdávání diplomů na ulici místo letáčků se museli zamyslet a něco s tím dělat. Ale místo toho, aby se zastavila expanze maturitních oborů a abychom začali vést rozumnou konstruktivní diskusi na téma koncepce vzdělání, rozhodlo se zavést jednotnou zkoušku. Navenek to bude vypadat dobře, že to máme pod kontrolou, pár případů vyházíme, a vesele pojedeme dál. Jak je vidět, pod kontrolou nemáme nic. Dál se maturuje na pochybných školách v pochybných oborech, jen se k tomu přidaly potíže s tím, že tu a tam uděláme testy příliš snadné, tu a tam příliš obtížné. A když se to stane, tak se mění metodika hodnocení, aby nám tak nějak prošel ten počet studentů, který jsme si dali v závazku. Divadýlko, jaké by ani sám Shakespeare nevymyslel. Ale tohle přece není řešení, to je jen vesnice soudruha Potěmkina, kterou zastíráme totální rozvrat vzdělávací soustavy.

A jak tedy dál? Začněme tvrdou evaluací. Obory, které nenacházejí uplatnění na trhu práce, budou zrušeny. Vraťme čest maturitám a vysokoškolským diplomům tím, že vrátíme výšku laťky pro její získání. Prostě ne každý může mít titul a maturitu. Někdo prostě není studijním typem. A není ostuda mít šikovné ruce a tedy zvolit takový obor kvalifikace, kde může mladý člověk ukázat, že umí. Zanechme nesmyslného tvrzení, že VŠ je více než vyučení. Není. Každá práce vyžaduje určitý mix teorie a praxe, a tomu by mělo být uzpůsobeno vzdělávání. Ale každý, kdo umí kvalifikovanou práci, je přece schopný člověk. Zahoďme předsudky počátku devadesátých let, že jen vysoká škola je kvalifikací, zatímco blb dělá rukama. Je to hloupost a dobří řemeslníci žijící své životy v dostatku to ví. Vzdělávání musí respektovat potřeby trhu, musí respektovat schopnosti mladých lidí, musí respektovat nutnost flexibility, musí respektovat přirozené zákonitosti společnosti. Umělé hranice vedou jen k deformaci a k tomu, že se přizpůsobuje laťka vzdělání oné umělé hranici místo toho, aby člověk byl nucen naopak přizpůsobit se požadavkům, svým možnostem a trhu a adekvátně tomu zvolit své vzdělání.

Tedy nepotřebujeme státní maturity, můžeme poslechnout jejich kritiky. Ale nemůžeme po jejich zrušení nechat systém ve stavu, v jakém je. Musíme přehodnotit závazky dosáhnout takového a takového počtu diplomovaných a titulovaných. Takový závazek je hloupý a zavání drsným sociálním inženýrstvím. Stavme vzdělání jinak, stavme jej jako přípravu na budoucí povolání našich nových generací, stavme jej tak, aby vzdělávací soustava byla schopna identifikovat talenty a pak těmto talentům dala maximum možného. A hledáním talentů nemyslím vyzdvihování úzkých skupin výjimečných, ale naopak snahu objevit v každém to, v čem může být lepší než ostatní, čím může vyniknout a čím se jednoho krásného dne bude moci dobře uživit. Nejde mi o to, aby školství bylo jakkoliv segregační, kromě tedy segregace znalostní. Tam nejsem ochotný slevit. Byť sebevraždu studenta po maturitě vnímám jako lidskou tragédii, nejsem nakloněn tomu, co mnozí radí – kdyby mu to dali, nemusel skočit. Ne, pokud neuměl, pak nemá nárok zkoušku získat. Stanovme laťky a nedovolme podlézt. A každému pomožme stanovit si laťku, kterou bude při dostatečné píli schopen zdolat. Ale pozor – opakuji, při dostatečné píli. Zadarmo ne. Mnozí si totiž pletou pojmy – máme nárok na vzdělávání, a to dle svých schopností, ne na vzdělání. Vzdělání je jen na nás, na tom, jak využijeme práva na vzdělávání. 

Autor: Josef Myslín | pátek 8.6.2012 11:36 | karma článku: 22,62 | přečteno: 1065x
  • Další články autora

Josef Myslín

Alexandrovci byli skvělí. A ty, pražská kavárno, mi můžeš (víš co)...

Jsme oba poměrně pracovně vytížení. Koncert Akademického sboru písní a tanců Ruské armády A. V. Alexandrova, známého spíše pod názvem Alexandrovci, jsme si ovšem ujít nenechali. A rozhodně nelitujeme. A pražská kavárna nám může...

19.10.2015 v 9:06 | Karma: 39,71 | Přečteno: 2222x | Diskuse| Ostatní

Josef Myslín

Mirko Němcová, jděte už konečně k čertu!

Vysoce nevážená paní Němcová, dlouho jsem váhal, neboť času rozhodně nemám nazbyt, notabene pak k tomu, abych se věnoval někomu, jehož politická kariéra je fakticky u konce a kdo jen zoufale kope kolem sebe v zoufalé snaze vrátit se na výsluní. Nicméně vaše poslední výroky týkající se prezidenta republiky a jeho plánované cesty do Moskvy jaksi způsobilo, že pohár mé trpělivosti přetekl. A já si našel čas potřebný k napsání tohoto otevřeného dopisu.

18.3.2015 v 8:00 | Karma: 48,64 | Přečteno: 39849x | Diskuse| Ostatní

Josef Myslín

O 17. listopadu, pravdě, lásce, svobodě, demokracii a pokrytectví

Pětadvacet let. Čtvrt století. Děti, které se narodily v ten památný den, jsou již dospělé, mají dostudováno, mnozí mají slibně nastartovanou kariéru, jiní třeba neuspěli a jejich život je spíše o paběrkování. Takhle to holt v kapitalismu chodí. Někteří mají krásné rodiny, jiní jsou potřetí rozvedení. I takový je život a na tohle aktuální společenské zřízení moc vliv nemá. Dnes tedy máme státní svátek, všude jsou vyvěšeny naše krásné státní vlajky a mnozí oslavují. Já oslavovat nehodlám. Není co. A než někdo spustí litanie o tom, že jsem komunista, bolševik a obdivovatel Klémy Gottwalda, tak rovnou říkám, že děkuji soukolí dějin, že ukončilo tehdejší režim. A kdybych byl věřící, budu za tohle denně děkovat Bohu. Ale odmítám pokrytecky opomíjet, jak dnes, pětadvacet let po změně režimu, neustále klademe vinu za vše špatné těm minulým a jak se tu plíživě, tu otevřeně vracíme k praktikám, u kterých jsem si bláhově myslel, že spadly do propadliště dějin společně s minulým režimem.

17.11.2014 v 9:00 | Karma: 35,95 | Přečteno: 1922x | Diskuse| Politika

Josef Myslín

Pane prezidente, děkuji Vám...

Vážený pane prezidente Klausi, zbývají poslední hodiny, kdy Vám přináleží toto oslovení. Zítra poprvé po více než dvou desítkách let nebude před vaším jménem oslovení značící vysokou ústavní funkci, ale budeme Vás oslovovat pouze občanským jménem, případně Vaším akademickým titulem profesor, byť jsem přesvědčen, že Vám více bude vyhovovat forma první. Osobně se Vám přiznávám, že mne Váš odchod z politiky mrzí, byť je odchodem řádným, očekávaným a neodvratným. Byť pochopitelně netuším, zda se případně do politiky hodláte vrátit, a to v jakékoliv pozici či funkci, dovoluji si Vám poděkovat za těch více než dvacet let práce pro Českou republiku a její občany.

7.3.2013 v 22:20 | Karma: 33,40 | Přečteno: 2049x | Diskuse| Politika

Josef Myslín

Malé silvestrovské zamyšlení...

Rok se s rokem sešel a je tu opět poslední den v roce. Končí rok 2012 a na jeho místo se pomalu, ale neúprosně dere rok 2013. Na rok 2012 budeme mít různé vzpomínky. Někdo dobré, někdo špatné. Někomu se povedl životní úspěch, někdo byl povýšen, někdo se oženil, někdo se stal otcem či matkou, někdo poznal skvělé přátele. Naopak jiní byli propuštěni, jiní přišli o své nejbližší, jiní poznali, že přátelé jsou přáteli jen v dobré, nikoliv však ve zlém. Takový už je život. Minulost nezměníme, z minulosti se můžeme jen poučit. Žádný rok totiž nemůže být tak dobrý, aby ten další nemohl být lepší. A žádný rok nemůže být tak špatný, aby ten další nemohl být ještě horší. Tak jaký ten nový rok vlastně bude?

31.12.2012 v 12:55 | Karma: 10,96 | Přečteno: 772x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Nejednáme. Na obzoru je stávka soudních pracovníků, požadují vyšší platy

25. dubna 2024

Premium Odvádějí vysoce odbornou práci, musejí skládat speciální zkoušky, někdy sami vypracovávají drobná...

Pokroková nenávist k Židům. Jak se z univerzit v USA staly filiálky Hamásu

25. dubna 2024

Premium Na elitních amerických univerzitách vyhánějí Židy takovým stylem, že to tam vypadá jako v Německu...

Karafiátovou revoluci zažehla jediná píseň. Portugalsko vyvedla z diktatury

25. dubna 2024

Málokterá revoluce je spojena s písní a květinou, jako se to stalo té portugalské. Před 50 lety se...

Chtěl se odpálit během olympiády v Paříži. Ve Francii zatkli 16letého hocha

24. dubna 2024  22:47

Kriminalisté ve Francii v úterý zadrželi 16letého mladíka francouzské národnosti, který na...

Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO
Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO

Každý den po celý tento týden můžete vyhrávat jedinečné dárky od značky BEBELO.

  • Počet článků 88
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3276x
Informatik, pravicově orientovaný člověk...