Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Dryml: Nebereme poplatky, zato kašleme na matky...

Vrchlabská nemocnice se stala známou hned dvěma zajímavostmi. Tou první byla porodnice, ve které rodičkám lékaři nabízeli porody přirozenou cestou, což mnohé nastávající maminky ocenily a tuto nemocnici si vybraly. Druhou zajímavostí, dnes již možná koloritem, je pan ředitel Dryml, kovaný sociální demokrat, někdejší Rathův náměstek (bojující proti soukromým nemocnicím, dnes soukromé nemocnici šéfující), který se své ředitelování rozhodl využít ve volební kampani pro senátní volby. A použil metodu vpravdě neortodoxní - populisticky odmítl dodržovat zákon, který nařizuje zdravotnickým zařízením vybírat tzv. regulační poplatky. A co že má pan ředitel Dryml společného s porodnicí? Jen to, že se stal autorem oznámení o tom, že se oblíbená porodnice uzavírá a že milé rodičky budou nuceny jezdit po okolí a hledat si porodnici jinou... Tato situace ukazuje typické projevy sociálnědemokratického myšlení. Na jedné straně odpouštění drobných poplatků a trvání na socialistickém modelu "vše bezplatné", na druhé straně neschopnost poradit si se systémovými problémy. Tím, kdo to vše odnese, jsou samozřejmě lidé - v tomto případě pacienti. Takže ve Vrchlabí sice nepotřebujete drobné na doktora, zato potřebujete notnou dávku víry v to, že nemocnici její povedený ředitel ještě nestačil dostat do situace, kdy vámi hledaný lékař (či celé oddělení) již není přítomen...

Jaký je vlastně oficiální důvod k uzavření porodnice? Ředitel Dryml tvrdí, že náhlá nemoc pana primáře. Nu řekněme, že panu řediteli budeme věřit, neboť není důvod k opaku. Pak se ovšem ptám, zda tohle není ukázkový příklad manažerského selhání ředitele Drymla, který dopustil tak mizerné personální obsazení porodnice, že nemoc jediného lékaře vedla k uzavření oddělení. Neměl by se pan ředitel místo volební kampaně a porušování zákonů spíše věnovat tomu, aby získal dostatek kvalitních lékařů a aby nemusel uzavírat oddělení? A ještě jednu radu panu řediteli dám (a bezplatně) - kdybyste řádně vybíral poplatky, tak nejenže dodržíte zákon, ale také získáte peníze, které můžete využít například k angažování dalšího odborníka...

Jak je ovšem vidět, porodnice panu řediteli na srdci neleží. Bude - bude, nebude - nebude. Uzavření porodnice má na co svést, může snadno ukázat, že za vše může nikoliv on jako neschopný ředitel, ale zrádná a náhlá nemoc pana primáře. Zato nevybíráním poplatků a hlasitým rykem v médiích se krásně zviditelní a získá pro senátní volby ty voliče, kteří se nechají uplatit pár korunami. A kterým nedojde, že jednou z daní za toto populistické gesto je uzavření jednoho z nemocničních oddělení. A ono to může pokračovat - porodnice může být jen prvním uzavřeným oddělením. Panu řediteli to vše je, zdá se, zcela lhostejné. Jeho kampaň je v plném proudu, spoustu voličů, kteří neuvažují v souvislostech, mu jistě přinese. A že nějaká nastávající maminka bude mít po uzavření porodnice problémy a starosti? To přeci sociálně demokratického kandidáta do senátu nemusí zajímat.

A že ty potíže a starosti nejsou zrovna malé. Jen zvažte - do mnohých porodnic se objednává dopředu a mnohé maminky budou muset díky diletantství páně Drymla oželet svobodu volby - budou muset rodit tam, kde prostě bude volno. A to už nehovořím o tom, že porodnice ve vzdáleném městě je nepříjemným nákladem, a to zejména pro občany, ke kterým se sociální demokraté nejčastěji obracejí - pro ty, kteří mají hlouběji do kapsy. Ono to něco stojí - a pokud bude chtít otec (nebo dokonce s dalšími dětmi) svou partnerku navštěvovat, může se vše pořádně prodražit. A je zajímavé, že člověk, který tak bojuje proti poplatkům, tohle dovolí bez mrknutí oka... kde je najednou to socialistické cítění?

Lidé v regionu, ve kterém pan Dryml kandiduje, by měli důkladně svou volbu zvážit. Já chápu, že ono známé socialistické "vše bezplatně" mnohé láká. Ale jak vidíte, ono bezplatné je často vykupováno něčím mnohem horším. Problém je, že to horší přichází až později. I ve Vrchlabí si nejprve libovali, jaký je pan ředitel dobrý člověk, když se vzepřel zlé vládní koalici a nevybírá poplatky. Nyní tam dobře vidí, že o ně vůbec nešlo, že šlo jen o to, jak snadno a za cizí peníze nalákat lidi k volební urně se správným lístečkem kandidáta. Když došlo na lámání chleba, pan ředitel klidně pacienty odepsal - ať jdou jinam... Na tomto případu je krásně vidět, že volba laciného populismu slibujícího hory doly se může vyplatit jen krátkodobě. Pak nastává vystřízlivění a tvrdý dopad. Volič, který se chce rozhodovat tak, aby jeho rozhodnutí bylo dobré i v budoucnosti, musí takový laciný populismus odmítnout. A odmítnout populismus znamená odmítnout i kandidáta ČSSD, Vladimíra Drymla...

Autor: Josef Myslín | úterý 22.1.2008 12:25 | karma článku: 39,44 | přečteno: 5250x
  • Další články autora

Josef Myslín

Alexandrovci byli skvělí. A ty, pražská kavárno, mi můžeš (víš co)...

Jsme oba poměrně pracovně vytížení. Koncert Akademického sboru písní a tanců Ruské armády A. V. Alexandrova, známého spíše pod názvem Alexandrovci, jsme si ovšem ujít nenechali. A rozhodně nelitujeme. A pražská kavárna nám může...

19.10.2015 v 9:06 | Karma: 39,71 | Přečteno: 2222x | Diskuse| Ostatní

Josef Myslín

Mirko Němcová, jděte už konečně k čertu!

Vysoce nevážená paní Němcová, dlouho jsem váhal, neboť času rozhodně nemám nazbyt, notabene pak k tomu, abych se věnoval někomu, jehož politická kariéra je fakticky u konce a kdo jen zoufale kope kolem sebe v zoufalé snaze vrátit se na výsluní. Nicméně vaše poslední výroky týkající se prezidenta republiky a jeho plánované cesty do Moskvy jaksi způsobilo, že pohár mé trpělivosti přetekl. A já si našel čas potřebný k napsání tohoto otevřeného dopisu.

18.3.2015 v 8:00 | Karma: 48,64 | Přečteno: 39849x | Diskuse| Ostatní

Josef Myslín

O 17. listopadu, pravdě, lásce, svobodě, demokracii a pokrytectví

Pětadvacet let. Čtvrt století. Děti, které se narodily v ten památný den, jsou již dospělé, mají dostudováno, mnozí mají slibně nastartovanou kariéru, jiní třeba neuspěli a jejich život je spíše o paběrkování. Takhle to holt v kapitalismu chodí. Někteří mají krásné rodiny, jiní jsou potřetí rozvedení. I takový je život a na tohle aktuální společenské zřízení moc vliv nemá. Dnes tedy máme státní svátek, všude jsou vyvěšeny naše krásné státní vlajky a mnozí oslavují. Já oslavovat nehodlám. Není co. A než někdo spustí litanie o tom, že jsem komunista, bolševik a obdivovatel Klémy Gottwalda, tak rovnou říkám, že děkuji soukolí dějin, že ukončilo tehdejší režim. A kdybych byl věřící, budu za tohle denně děkovat Bohu. Ale odmítám pokrytecky opomíjet, jak dnes, pětadvacet let po změně režimu, neustále klademe vinu za vše špatné těm minulým a jak se tu plíživě, tu otevřeně vracíme k praktikám, u kterých jsem si bláhově myslel, že spadly do propadliště dějin společně s minulým režimem.

17.11.2014 v 9:00 | Karma: 35,95 | Přečteno: 1922x | Diskuse| Politika

Josef Myslín

Pane prezidente, děkuji Vám...

Vážený pane prezidente Klausi, zbývají poslední hodiny, kdy Vám přináleží toto oslovení. Zítra poprvé po více než dvou desítkách let nebude před vaším jménem oslovení značící vysokou ústavní funkci, ale budeme Vás oslovovat pouze občanským jménem, případně Vaším akademickým titulem profesor, byť jsem přesvědčen, že Vám více bude vyhovovat forma první. Osobně se Vám přiznávám, že mne Váš odchod z politiky mrzí, byť je odchodem řádným, očekávaným a neodvratným. Byť pochopitelně netuším, zda se případně do politiky hodláte vrátit, a to v jakékoliv pozici či funkci, dovoluji si Vám poděkovat za těch více než dvacet let práce pro Českou republiku a její občany.

7.3.2013 v 22:20 | Karma: 33,40 | Přečteno: 2049x | Diskuse| Politika

Josef Myslín

Malé silvestrovské zamyšlení...

Rok se s rokem sešel a je tu opět poslední den v roce. Končí rok 2012 a na jeho místo se pomalu, ale neúprosně dere rok 2013. Na rok 2012 budeme mít různé vzpomínky. Někdo dobré, někdo špatné. Někomu se povedl životní úspěch, někdo byl povýšen, někdo se oženil, někdo se stal otcem či matkou, někdo poznal skvělé přátele. Naopak jiní byli propuštěni, jiní přišli o své nejbližší, jiní poznali, že přátelé jsou přáteli jen v dobré, nikoliv však ve zlém. Takový už je život. Minulost nezměníme, z minulosti se můžeme jen poučit. Žádný rok totiž nemůže být tak dobrý, aby ten další nemohl být lepší. A žádný rok nemůže být tak špatný, aby ten další nemohl být ještě horší. Tak jaký ten nový rok vlastně bude?

31.12.2012 v 12:55 | Karma: 10,96 | Přečteno: 772x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Stavební úřady se děsí novely, mluví o nejistotě a nabírají nové pracovníky

28. dubna 2024  19:06

Stavební úřady napříč republikou se obávají reformy stavebního zákona. Kvůli nárůstu práce tak...

VIDEA TÝDNE: Potvrzený trest pro Feriho, živořící děti a Kobajašiho veleskok

28. dubna 2024  18:50

Soud v Praze tento týden potvrdil exposlanci Dominiku Ferimu tříletý trest za znásilnění. Strážníci...

Prigožin se stal miláčkem ruských teenagerů, zaujal přesvědčením a vzdorem

28. dubna 2024  18:28

Deset měsíců poté, co vedl ozbrojenou vzpouru proti ruskému armádnímu velení, a osm měsíců poté, co...

Necítí bolest a nekomunikuje. Matyas trpí vzácným syndromem, rodina shání pomoc

28. dubna 2024  18:24

Zpomalený vývoj, neschopnost ovládat tělo, záchvaty vzteku či snížený práh bolesti. Tak vypadá...

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...

  • Počet článků 88
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3276x
Informatik, pravicově orientovaný člověk...